Mass Effect 2 İncelemesi

Mass Effect 2 incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

Bioware’in 2010 yılında çıkardığı Mass Effect serisinin hikayeyi genişletip büyüten ikinci oyunu Mass Effect 2’yi inceleyeceğiz.

Bioware, iyi RPG oyunları yapmakla ünlenmiş bir firma. Mass Effect serisi ise Bioware’in tüm uzay temalı bilim kurguların aksine merkezine yalnızca insanları değil, diğer medeniyetleri de koyduğu benzersiz bir yapım.

Mass Effect Serisinin Öyküsü

Mass Effect serisi, insanlığın 2157 yılında evrende yalnız olmadığını fark etmesiyle başlıyor. Anlaşılıyor ki evrende birçok uzaylı ırkın uzun çabalar sonucu kurduğu politik dengesi oturmuş bir düzen var. İnsanların gelip bu düzeni bir bakıma bozması hoş karşılanmıyor. Ancak bazı uzaylı ırklarla yaşanan çatışmalar, çekişmeler ve politik sürtüşmeler sonunda insanlık da evrendeki merkezi otorite, konseydeki, yerini alıyor. Ancak bu yerin henüz diğer uzaylı ırklarla eşit olmadığını belirtmek lazım. 

Mass Effect 1’in Öyküsü 

İnsanlığın konseydeki bu yerinin henüz diğer uzaylı ırklara eşit olmadığını belirtmek lazım. AB karşısında Türkiye gibi tam üye değiliz yani. Ancak bu durum uzun sürmüyor. Evrenin geleceğini tehdit eden yarı sentetik yarı organik bir tehlike belirince oyundaki karakterimiz Shepard koca evreni ipten alıyor ve böylece insanların evrendeki popülaritesi ve gücü artıyor. Konseyde de hak ettiğimiz yeri alıyoruz.

Shepard bir taraftan da evreni ipten alırken evrene 50 bin yılda bir gelerek tüm yaşamı sonlandıran Reaper adındaki antik varlıklardan haberdar oluyor. Ancak ne konseyi ne de insanlığı bu tehdidin gerçek olduğuna karşı ikna etmeyi başaramıyor. Popülist siyasiler asıl tehdidin yok edildiğini böyle bir şeyin yalnızca efsane olabileceğini belirterek Shepard’a inanmıyor.

İşte Komutan Shepard'ın ilk oyundaki hali.

İşte Komutan Shepard’ın ilk oyundaki hali.

Shepard’sa devriye görevindeyken tam da keşfettiği bu canlılar tarafından öldürülüyor. 

Mass Effect 2’nin Öyküsü 

İşte tam da burada devreye Shepard’ın anlattıklarını ciddiye alan ve evrenden çok insanları önceleyen Cerberus adındaki illegal bir örgüt giriyor. 

Örgüt, ileri teknoloji donatılarla Shepard’ı yeniden yaşama döndürüyor. Ekibini toplayarak Reaper tehdidini ortadan kaldırması için ikna ediyor. Shepard aslında bu işi konseyle yapmak istiyor ama konsey kendisine hiçbir biçimde inanmadığı için Cerberus’la birlikte hareket etmek zorunda kalıyor. 

Cerberus’un önerileri doğrultusunda ekibini toplayan Shepard önceki oyundan tanıdığımız ve artık Cerberus bünyesinde çalışan bir pilot olan Joker‘le birlikte ilk oyundan tanıdığımız diğer arkadaşlarıyla da karşılaşıyor ve kimilerini tekrar grubuna katıyor. 

Garrus'un Mass Effect 2'deki hali

Garrus’un Mass Effect 2’deki hali

Mass Effect 2, hikayenin tarihsel gerçekliğini derinleştiren, ekibimize kattığımız karakterlerin üzerine odaklanan, büyük kırılmalar taşımayan, hikayeyi genişletmesi ve ağır ağır bizi üçüncü oyuna hazırlaması açısından çok önemli. 

Mass Effect 2'den oyun içi bir görüntü

Mass Effect 2’den oyun içi bir görüntü

Mass Effecf 2, Reaper’ları yenilgiye uğratmak adına sağlam bir adım atan Shepard’ın Cerberus’la yollarını ayırmasıyla son buluyor. 

Mass Effect 2 Genel Değerlendirme 

Bu oyunda seçimlerimiz öyküye ilk oyuna göre daha fazla etki ediyor. Öykü belki ilk oyun kadar sürükleyici değil ama bu açığı daha akışkan hale gelmiş mekanikleri ve az da olsa çağdaşlaşan vuruş hissiyle gideriyor. Hâla bazı bölüm tasarımlarında heh burası siper alınması için burası da düşmanın gelmesi için yapılmış dediğimiz yerler olsa da, düşman hep beklenen yerden gelse de Mass Effect 2, serinin evrenini genişletmek ve atmosferini büyütmek açısından iyi bir iş yapıyor. 

Sıradışı Reaper'lardan biri

Sıradışı Reaper’lardan biri

Oyunun büyük bir bölümü Reaper’larla mücadele edebilmek için ekibimize yeni üyeler katmakla geçiyor. Bu durum ana öykünün ilerleyişine sekte vurur diye düşünüyordum ama ana öykü de zaten bu ekip üyelerinin öyküsüyle biçimlenip genişlediği için öykünün aksamadığını belirtelim. Ekibimize kattığımız her bir karakterin özgül ağırlıklarının ve hikayelerinin olduğunu söylemek olanaklı. Dilerseniz her bir ekip üyesinin kişisel davalarına da dahil olup sadakatlerini artırabiliyorsunuz.

Valla varlığı önemliydi derken iti kopuğu ekip üyesi diye gemiye topladık ama hakkımızda hayırlısı

Valla varlığı önemliydi derken iti kopuğu ekip üyesi diye gemiye topladık ama hakkımızda hayırlısı

Verdiğiniz kararlar doğrultusunda ekip üyelerinden kayıplar verebiliyorsunuz. Ayrıca sanırım ilk oyunda yapılan seçimlerin istatistiklerinden hareketle (ilk oyunda oyuncuların %60’ı Ashley’i kurtarmış mesela) Ashley’le karşılaşıyorsunuz.

Sözünü ettiğim hacker kız Kasumi Goto

Sözünü ettiğim hacker kız Kasumi Goto

Yukarıda sözünü ettiğim, düşmanın nereden geleceğinin çok belli olması sorunu dışında bölümlerin tasarımı ilk oyuna göre ilerlemiş. En çok ekibe kattığımız hacker kız ile bir zenginden veri çaldığımız bölümü oynarken keyifli zaman geçirdim. 

Mass Effect 2'nin tanıtım görsellerinden biri

Mass Effect 2’nin tanıtım görsellerinden biri

Bir de Mass Effect 1’de Eh şimdi nereye gideceğiz? diye aynı koridorlarda dolanıp duruyorduk. Haritayı açıp açıp bakıyor gene de alt kat nere, üst kat nere, ne tarafa döndük diye yolumuzu bulacağız diye çıldırıyorduk. Mass Effect 2’de bu harita ve bazı bölümlerde atanmış tuşa basınca çıkan GPS yönlendirmesini iyi yapmışlar. En azından ben yönümü daha kolay buldum. 

Mass Effect’i Oynamaya Doğrudan 2. Oyunla Başlayabilir Miyiz?

Mass Effect 1, 2 ve 3 kronolojik olarak ilerleyen büyük bir anlatı. Yani aynı Last of Us Part 2’den tat almanız için Last of Us’ı oynamanız ya da Uncharted 4’ten keyif almak için önceki üç oyunu oynamak zorunda olmanız gibi bir durum var. Bu yüzden öyküye en başından başlamak gerekiyor. 

Electronic Arts’ın 2021 yılında çıkardığı Remastered sürümüne rağmen Mass Effect 1’i oynamak bugün biraz zorlayıcı bir deneyim ama Mass Effect 2 ilk oyundan daha iyi. Hikayesi de iyi ki ilk oyunu oynamaya katlanmışım dedirtiyor. 

Defalarca belirttiğim üzere yeni yüzyılın yeni öykü anlatma biçimi olarak gördüğüm ve bu alandaki ilk sanat yapıtlarıyla karşılaştığımızı düşündüğüm video oyunlarının eskime sorunu büyük bir sorun. 

Şimdilik bu sorunu aşmak için grafik ve oynanışını güncelledikleri remastered ya da en baştan yaptıkları remake sürümleriyle bu sorunları aşmaya çalışıyorlar ancak bana sorarsanız bu piyasa açısından da oyun deneyimi açısından da sürdürülebilir değil. 

Cerberus'un yöneticisi Illisuve Man'in bir görseli

Cerberus’un yöneticisi Illisuve Man’in bir görseli

Denilebilir ki oyun deneyiminden hala keyif almamız için bugünün tarihinden on yıl öncesine bir çizgi çekmek gerekiyor. En fazla o kadar geriye gittiğimiz oyunları bugünün alışkanlıklarını da bilerek akışkan bir deneyimle oynayabildiğimizi düşünüyorum. 

Oyun dünyasındaki teknolojiler de gittikçe ucuzlayacak ve aynı sinema gibi oyun dünyası da asgari teknoloji seviyesine önümüzdeki otuz kırk yıl içinde ulaşacak. Oyun üretimi artacak ve eski oyunları oynamaktan da eski bir filmi izlerken tat aldığımız gibi tat alacağız.

Bu bakış açısı elbette teknolojinin sınırlarında dolaşan oyun sektörü için yanlışlanadabilir. Özellikle James Schreier’in yazdığı Kan, Ter ve Pikseller kitabında anlatıldığı üzere, bu iş sinema filminden çok daha fazla parametre içeriyor ama benim yorumum şimdilik bu yönde.

Kaynaklar

https://oyunyorumlar.com/

https://oyunyorumlar.com/

https://oyunyorumlar.com/

https://oyunyorumlar.com/

https://oyunyorumlar.com/

https://www.pushsquare.com/

Mass Effect 2 İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Atmosfer
  • Sürükleyicilik
  • Oynanış
4

Kısaca Görüşüm

Mass Effect evreni, öykülü oyunları seven klasik oyuncuların mutlaka deneyimlemesi gereken bir evren. Eskiliğine rağmen ilk oyuna katlandıktan sonra gerisi güzel geliyor.

Yorum Bırak!