Uncharted Film İncelemesi

Uncharted filminin incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

İçerikte Playstation tutkunlarının yakından tanıdığı unutulmaz oyun serisi Uncharted’ın film uyarlamasını inceleyeceğiz. 

Uncharted filminin tanıtım görsellerinden biri. Makyajlı, yapay atmosfer afişten bile belli oluyor

Uncharted filminin tanıtım görsellerinden biri. Makyajlı, yapay atmosfer afişten bile belli oluyor.

2000’li yıllara kadar yedinci sanat dalı sinema, oyun sektörüne esin verirken artık yakında sekizinci sanat dalı olarak anılacağını tahmin ettiğim oyun sektörü de sinema sektörüne esin veriyor (oyunların neden sekizinci sanat dalı olacağını anlattığım yazıyı Evrim Ağacı’nda bulabilirsiniz). 

2000’li yıllardan sonra birçok oyunun sinema uyarlaması yapıldı. Harika bir noir atmosfere sahip Max Payne mesela gene fena sayılmayacak oyundaki gibi karanlık bir film ortaya çıkarmayı başarmıştı. Keza Lara Croft: Tomb Raider, Resident Evil ve Hitman filmleri de başarılı uyarlamalardı. 

2022 yılına geldiğimizde sıra Naughty Dog’un unutulmaz serisi Uncharted’a geldi. Uncharted serisini baştan sona oyunyorumlar.com’da anlattım. Bana sorarsanız Uncharted, Naughty Dog’un diğer Playstation özel oyunu The Last of Us serisiyle birlikte oyun tarihinin gelmiş geçmiş en güzel oyunlarından biriydi. Öykü anlatımıyla değme romanlara ya da aksiyon filmlerine taş çıkartan bir akıcılığa sahipti. The Last of Us tamamıyla estetik ve dramatik ögeler taşıyan bir sanat yapıtıydı. Ancak özellikle Uncharted serisi; ana karakterin karizması, neşeli diyalogları ve aksiyonlu yapısıyla Indiana Jones ile James Bond karışımı ama bunlardan da ileride muazzam bir deneyim sunan muhteşem bir oyundu.

Serinin ilerlemesiyle yıllara yayılan, genişleyen ve derinleşen öyküsü de oyuncuların belleğinde onu unutulmaz bir yere taşımıştı. Hal böyle olunca sinema uyarlamasının gelmesi de kaçınılmaz oldu. Ortada film bile yokken yıllar evvelki bir söyleşisinde serinin unutulmaz ana karakteri Nathan Drake’i canlandırmayı çok istediğini söyleyen Tom Holland’ın da Nathan Drake olarak karşımıza çıkacağı duyurulunca heyecan iyice arttı. 

Beklentiler yüksekti. Oyun tarihinin en güzel öykülerinden biri sinemaya uyarlanıyordu. İnsanlar, karakteri karizmatik yeni bir Indiana Jones hatta belki daha da iyisini görmeyi ümit ediyorlardı.

Filmin öyküsü doğrudan oyunun uyarlaması biçiminde değildi. Oyunu oynayanların aldığı hazzı da artırmak amacıyla oyundan farklı alternatif bir Uncharted başlangıcı sunuyordu. 

Uncharted Filminin Konusu

Yetimhanede yetişmiş Nathan’ımız bir barda çalışır ve küçük hırsızlıklarla yolunu bulmaktadır. Küçük yaşta ayrı kaldığı abisi aracılığıyla onun izini bulan Sally, bizim amatör hırsızımız Nathan’a bir iş önerir. Aynı oyundaki gibi ülkeden ülkeye savrulduğumuz, twistler yaşadığımız film ilerlemeye başlar.

Uncharted filminin Greenbox'la dolu film setinden bir kamera arkası görüntüsü

Uncharted filminin Greenbox’la dolu film setinden bir kamera arkası görüntüsü

Uncharted Filminin Genel Değerlendirmesi

Öncelikle bir oyun ve bir film söz konusu olduğunda bu iki sektör için yazılan senaryoların iki ayrı metin türü olduğunu ve buna göre davranmak gerektiğini belirtmek isterim. Uncharted’ın senaryosu aynı alışık olduğumuz oyundaki gibi ilerliyor ancak oradan oraya gittiğimiz bu senaryo matematiği oyunda çalışıyordu. Film için daha vurucu ve farklı bir yol izlenmeliydi. 

Ayrıca sanırım bilinçli bir tercih sonucu filmde varlığını çok yoğun hissettiren bir Greenbox vardı. Görüntü yönetmeni her ne kadar başarılı bir iş çıkarsa da bizim oyunda hoşumuza giden şey gerçek doğanın içinde hissettiğimiz o anlarken neredeyse arkaplana ya da animasyona dönmüş bir atmosfer vardı. Üstüne üstük bu kadar para harcanmasına rağmen oyunda kullanılan dekorlar da kimi yerlerde sırıtıyordu.

Nathan’ın karizmatik ve alaycı halinin filmin başında neredeyse ergen eğlendiren şakalara döndüğünü, karakterin kimliklendirilmesine yeterince çaba sarf edilmediğini gördük. 

Öyküde kimi rastlantısallıklar var ve gerçeklik ögesinin tamamen kaybolduğu anlara tanık oluyoruz. Tamam oyunda da bu kadar da olmaz artık dediğimiz şeyler vardı ama belirli bir gerçeklikle bize sunuluyordu. Bu oyun özellikle sonu itibariyle o gerçek öyküden ziyade fantastik bir masala dönüşmüş.

Aynı sorun hızlı ve öfkeli serisinin uzaya çıkılan filmi Hızlı ve Öfkeli 9’da da vardı. Evet Hızlı ve Öfkeli serisinde de anlatılanlar olağanüstüydü anladık ama bunu olabilir bir mantık içinde sunuyorlardı. Sonra bir anda uzaya çıkarak gerçeklikten tamamen kopmak da neydi? Uncharted’ın sorunu da aynı Hızlı ve Öfkeli 9’un yaşadığı soruna benziyor yani.

Özetle o kadar para harcanmasına rağmen aksiyonunu ve diyaloglarını çiğ bulduğum, twistlerine şaşırmadığım, boşlukta kalan bölümlerinden rahatsız olduğum ucuz bir aksiyon filmine dönmüş güzelim Uncharted.

Sanırım filmi uyarlayanlar sinema ile oyunun senaryo mekanikleri arasındaki uyum tercihini oyunla uyumlu olmak yönünde kullanınca böyle bir sorun olmuş. Kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum ancak ortaya konan bu iş de harcanan bütün bu emek ve paraya göre beklentilerin altında kalmış. Keşke ona bir uyarlama gibi değil de temellerini aynı zengin kökten alan bir öykünün unutulmaz olmaya aday bir sinema filmi gibi yaklaşılsaydı. 

Kısaca Görüşüm

Uncharted’ın filmi için harcanan bunca para, zaman ve emeğe rağmen reklamlarla büyütülen beklenti biraz boşa çıkmış gibi. Vasatın üzerine çıkamayan bir aksiyon filmi olduğunu düşünüyorum.

Kaynaklar

https://evrimagaci.org/bilgisayar-oyunlari

https://oyunyorumlar.com/?s=uncharted 

https://oyunyorumlar.com/?s=Last+Of+Us 

Yorum Bırak!