Overcooked İncelemesi

Overcooked incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

Yazıda Ghost Town’ın 2006 yılında çıkardığı Overcooked oyununu inceleyecek ve oynamaya hangisinden başlamanız gerektiği sorusunu yanıtlayacağız.

Jason Schreier’in Kan, Ter ve Pikseller kitabında da anlattığı üzere oyun dünyasında çok yaygın bir alışkanlık var. Oyun sektöründe çalışan geliştiriciler genelde genç, yaratıcı ve zeki tipler oldukları için stüdyoların sınırlamaları ve artan mesai saatleri altında sıkılırlar. Bir süre sonra kendi oyunlarını yapmak üzere ayrılırlar ve büyük riskler alarak kendi şirketlerini kurarlar. Bu sefer daha fazla mesai yaparak kelimenin tam anlamıyla gece gündüz çalışarak ama şüphesiz ki daha mutlu olarak büyük zorluklarla kendi oyunlarını yayımlarlar.

Overcooked’un yapımcısı Ghost Town şirketinin öyküsü de aynı. Yıllardır Frontier Developments’ta çalışan Phil Duncan ve Oli De-Vine devasa firmanın güvenli sularından ayrılıp sunduğu konforlu yaşamı riske atarak Ghost Town adını verdikleri kendi şirketlerini kurmuşlar. Overcooked oyunu da onları tüm dünyaya tanıtan yapım olmuş.

Overcooked Tanıtım Görseli

Overcooked Tanıtım Görseli

Öyle ki İngiltere merkezli oyun firması, 2006 yılında çıkardığı Overcooked ile yayıncılar tarafından çok yüksek puanlarla yorumlanmış ve piyasada almadık ödül bırakmamış. Bunlardan biri de İngiltere Akademi Oyun Ödülü. Oyun hakkında araştırma yaparken geleneksel olarak verilen böyle bir ödül olduğunu öğrendim. Oyun bu ödülün 13. sahibi olmuş. Akademinin verdiği diğer ödülleri de şuradan görebilirsiniz.

Overcooked oyun içinden karışmış bir mutfak görüntüsü.

Overcooked oyun içinden karışmış bir mutfak görüntüsü.

Oyun, ilerleyen yıllarda Windows, Nintendo, Xbox ve Playstation da dahil olmak üzere macOS hariç neredeyse tüm platformlara çıktı ve bugün bile yüksek satış rakamlarına sahip.

Overcooked’un Öyküsü

Overcooked, platform türünde bir oyun. Mantık basit. Mutfağın karmaşası içinde siparişleri zamanında ve düzgün bir biçimde teslim etmeye çalışıyorsunuz ancak iş uygulamaya geldiği zaman o kadar kolay olmuyor. Tek başına oynanabilse de oyun aslında en az iki kişi için tasarlanmış. Bazı bölümleri geçmek için müthiş bir takım oyunu ve hatasız bir performans sergilemek gerekiyor. Kimi zaman vaktinde ocaktan alınmayan bir tencere ya da tava yüzünden mutfakta yangın çıkıyor bir yandan onu engellemek diğer yandan siparişlerin geri kalanını yetiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Bir anda kendinizi arkadaşınıza “Etler nerede kaldı?” “İkinci sipariş hazır içine yalnızca marul eklenecek”, “koş koş koş zaman kalmadı.” derken buluyorsunuz.

Masterchef ve benzeri yarışmaların tüm dünyada büyük bir popülarite yakaladığı şu dönemlerde mutfaktaki koşturmacayı ve tehlikeyi yakından tatmak için neredeyse etkileyici bir simülasyon tadında olmuş oyun. Hakkında eski bir aşçının kaleme aldığı şöyle çok eğlenceli de bir inceleme var hatta.

Genel Değerlendirme

Oyun tek başına oynanabilse de en uygunu iki ya da üç kişiyle oynamak. İki kişi tüm bölümleri üç yıldızla bitirmek için gerçekten kusursuz bir takım olmanız gerekiyor. Bazı bölümleri durdurup nasıl daha verimli olacağınızı düşünmek, tartışmak durumunda kalıyorsunuz. Baskı altında takım halinde çalışma ve karar verme becerileriniz muazzam gelişiyor. Bu durum sizin arkadaşlığınızı da pekiştiriyor. Biz eşimle birlikte oynadık çok ama çok keyif aldık ancak bir çocuğumuz daha olsa o da üçüncü olup bulaşıkları falan yıkasa daha eğlenceli olabilirdi. Bu yüzden olanağınız varsa üç kişi oynamanızı tavsiye ediyorum.

Daha önce şurada strateji oyunlarının insanların yönetim becerilerini geliştirdiğini ispatlayan bir araştırma yayımlanmıştı. İddia ediyorum bu oyun da baskı altında karar alma ve takım halinde hareket etme becerilerinizi geliştiriyor. Ben bir futbol takımı antrenörü olsam boş zamanlarında oynamaları için futbolcularıma bunu armağan ederim.

Yeni bir oyunda görüşene dek kendinize iyi bakın. Platform türünde birkaç oyun incelemesi daha yapacak gibiyiz.

Not

Oynamaya birinci oyundan mı yoksa doğrudan ikincisinden mi başlayayım?

Ben oyunu aldığımda Overcooked, Playstation Store’da 72 lira civarındaydı. İkincisinin fiyatı biraz daha yüksek. Playstation’ın inanılmaz yüksek fiyat politikası nedeniyle almak için bir indirim beklemeniz yerinde olacaktır. Ancak diğer platformlarda oynamak isterseniz çok daha uygun rakamlara alınabiliyor. Ayrıca oyunu oynamaya ilk oyunla mı yoksa ikinci oyunla mı başlayayım diye düşünüyorsanız, zorluk ve oyunun dinamiklerini öğrenmek açısından ilk oyunu almanızın daha yerinde olacağını düşünüyorum.

Kaynaklar

https://www.researchgate.net/publication/339050491

https://en.wikipedia.org/wiki/British_Academy_Games_Awards 

https://en.wikipedia.org/wiki/13th_British_Academy_Games_Awards

https://tr.steelseries.com/blog/cook-reviews-overcooked-2-148

https://en.wikipedia.org/wiki/Overcooked

https://en.wikipedia.org/wiki/Frontier_Developments 

Overcooked İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Atmosfer
  • Sürükleyicilik
  • Oynanış
4.6

Kısaca Görüşüm

550 MB içine sığdırılmış karmaşa dolu bir neşe kutusu.

Yorum Bırak!