Overcooked 2 oyunun incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.
İçerik Özeti
Overcooked’u daha önce oyunyorumlar.com’da incelemiştik. Şimdi Overcooked’un 2018 yılında çıkan ikinci oyunu Overcooked 2’yi inceliyoruz.
Oyun Hakkında Bilgiler
Geliştirici: Team17 ve Ghost Town Games
Yayıncı: Team17
Motor: Unity
Platform: Linux, macOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Çıkış: 7 Ağustos 2018
Tür: Arcade-Simülasyon
Mod: Tek oyunculu ve çok oyunculu
Biliyorsunuz her şey Phil Duncan ve Oli de Vine’ın Frontier’den ayrılarak kendi şirketlerini kurmaları ile başlamıştı. Ghost Town Games adını verdikleri şirketin ilk oyunu Overcooked basit ama kaotik ve eğlenceli oyun deneyimiyle büyük satış rakamlarına ulaşmış, çıktığı 2006 yılında İngiltere Akademi Oyun Ödülünü kazanmıştı. Bu da şirketin oyun sektöründe yeni işler ortaya koyabilmesinin önünü açmıştı.
Overcooked temel olarak bir yemek yapma oyunu. Ancak iş bu kadar basit değil. Karışık siparişler, zamanında yetişmesi gereken servisler, yıkanması gereken bulaşıklar derken bir anda ciddi bir karmaşa ortaya çıkıyor. Kendinizi eşinize “Marullar nerede kaldı marullaaar!” derken bulabiliyorsunuz.
Saniyeyle kaçırdığınız siparişler, yanan etler, yangın çıkan mutfaklar derken eğlenceli, stresli ve unutulmaz bir deneyimle karşılaşıyorsunuz.
İlk oyun çok beğenilince aradan geçen on dört yılın ardından Ghost Town Games bu sefer ingiliz oyun geliştiricisi ve dağıtımcısı Team17 ile ortaklık kurarak Overcooked 2 için kolları sıvadı. 2018 yılında da ikinci oyun karşımıza çıktı.
Belirtmemiz gerekir her ne kadar tek başına oynamaya izin veriyor olsa da Overcooked her şeyden önce en az iki kişilik bir oyundu. Aynı bilgisayarın ya da oyun konsolunun başında arkadaşlarınızla unutulmayacak akşamlar geçirmenizi sağlıyordu.
Overcooked 2’de bu işi biraz daha ileriye taşımışlar. İlk oyunda yalnızca yerel olarak aynı bilgisayarın ya da aynı konsolun başında dört kişiye kadar eğlenerek oynayabildiğiniz oyun, bu sefer çevrimiçi olarak da arkadaşlarınızla ya da arkadaşlarınızla birlikte tanımadığınız rakiplere karşı oynanabiliyor.
İyi olmuş ancak gene de çevrimiçi karşılaşmalarda skor odaklı yemek yetiştirme yarışması yapmıyor da birlikte bir bölüm bitirmeye çalışıyorsanız aynı tadı almanız olanaksız. Bu oyun ne olursa olsun eşinizle, dostunuzla, ailenizle konuşarak oynayabileceğiniz bir oyun. Oyunun Los Angeles’da düzenlenen 2018 Oyun Ödülleri’nde “En İyi Aile Oyunu” ödülünü alması tesadüf değil.
Overcooked 2 Hangi Yeniliklerle Geliyor?
Overcooked 2’ye baktığımız zaman gözümüze ilk çarpan şey elbette ilk oyuna göre gelişmiş grafikler.
Oynanış tarafında ise gene bir çok yenilik var. İlk olarak elimizdeki malzemeleri artık arkadaşımıza fırlatabiliyoruz. Bazı bölümlerde gerçekten hayat kurtarıcı olduğunu belirtmek gerek.
İkincisi, hikayesinin ayakları biraz daha yere basıyor ama hala derinliksiz ve gereksiz. Bu oyunda böyle bir hikayeye gereksinim yok sinir bozmaktan başka bir işe yaramıyor.
Üçüncüsü, bölümler arasında ilerlemek için açmak zorunda olduğumuz rampalar var ki bu da oyuna hiç hizmet etmeyen anlamsız bir ekleme olmuş. Ama onun dışında eklenen yeni tarifler, hamur makinesinde karıp tavaya koymak zorunda olduğumuz kekler derken oyun ilk oyun kadar hatta belki ondan da eğlenceli hale gelmiş mi gelmiş.
Overcooked 2’de de ilk oyundaki gibi ekran bazen kaotik bir hale gelebiliyor. Domatesi elime aldım zannederken tabakla koşturduğunuzu görebiliyorsunuz. Ancak bu oyunu daha da eğlenceli hale getiren hoş bir aksaklık bence. Buna dokunmamaları da iyi olmuş.
Aksiyonun ve stresin dozu daha da artmış. Öyle ki iki kişi, üç yıldız alabilmek için hatasız oynamanız gereken bölümler var.
Overcooked 2 DLC’leri
Evet oyun süresi ilk oyuna göre daha kısa ama onun da çaresi var. Overcooked bu işi ana oyundan sonra dört DLC paketi daha çıkararak çözmüş. Surf and Turf, Campfire Cook Off, Night of the Hangry Horde ve Carnival Chaos adında dört DLC paketi var. Bu paketler en sonunda Overcooked 2 Gourmet Edition adıyla da tek bir koleksiyonda toparlandı.
Dolayısıyla ilk oyunun hayranlarına eğer alacaklarsa tüm DLC’lerin olduğu koleksiyonu da almalarını öneririm. Böylece hem fiyat performans olarak daha mantıklı bir alışveriş gerçekleştirmiş olur hem de oyunun doyasıya tadını almış olursunuz.
Ana oyun 45 bölümken bu DLC’lerle birlikte 130 bölüme kadar çıkıyor. Dolayısıyla rahat bir 40 saatlik oyun deneyimine ulaşılır diye düşünüyorum.
Overcooked 2 Sistem Gereksinimleri
Oyun neredeyse her platforma çıktı. Nintendo, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, Mac Os, Windows ve Amazon Luna’da bile var.
Bu kadar çok platforma oyun çıkarmak bir oyun geliştiricisi için çok zor ama böyle senelerce eskimeyecek, eşle dostla oynanacak bir oyun için doğru bir yatırım.
Konsollarda biliyorsunuz sistem gereksinimi falan yok takır takır açılıyor zaten. Mac Os’ta da aynı şey geçerli yalnızca Sierra ve üstü bir sürüme sahip olmanız yeterli. Oyunu Windows bilgisayarlarda açabilmek için ise çok mütevazi sistem gereksinimleri var.
Oyunu açmak için gerekli minimum sistem özellikleri şunlar:
- İşletim Sistemi: Windows 7
- İşlemci: İntel İ3 / AMD A8
- Ekran Kartı: GeForce GTX 630 / Radeon HD 6570
- Ram: 4 GB
- Depolama: 3 GB
Overcooked Oynamaya Hangi Oyundan Başlamalıyım?
“Hangi oyundan başlamalı?” sorusunu yanıtlarken internette genellikle ilk oyundan başlanılması gerektiği, ikinci oyunun görece biraz daha zor olduğu anlatılıyor. Ben de bir önceki oyunun incelemesinde buna benzer şeyler yazmıştım. Oynanışa alışmak için ilk oyunu bitirdikten sonra Overcooked 2’ye geçmek mantıklı ama biz anlatılanların aksine ikinci oyunu daha zor bulmadık. Evet stresin dozu artmış ama belki gerçekten de alıştığım için final bölümünde bile aşırı zorlanmadık (ikinci denemede kolaylıkla geçtik).
Daha önceki oyunun incelemesinde de belirtmiştik. Her iki oyun için de büyük mutfaklarda çalışmış eski bir aşçı tarafından yazılmış şöyle bir inceleme var. Ona da bakmanızı öneririm.
Kaynaklar
https://en.wikipedia.org/wiki/
https://tr.steelseries.com/blog/
Overcooked 2 İncelemesi
Kısaca Görüşüm
Oyunlarla ilgisi olmayan eşinizi dostunuzu bile kendisine bağlayacak, aynı mutfakta yemek siparişlerini yetiştirmeye çalıştığınız basit ama nitelikli ve eğlenceli bir oyun.