Cyberpunk 2077 Phantom Liberty İncelemesi

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty’nin İncelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

CD Projekt Red’in 2023 yılında Cyberpunk 2077 için çıkardığı Cyberpunk 2077 Phantom Liberty genişleme paketini inceleyeceğiz.

Daha önce oyunyorumlar.com’da incelemesini yazdığım üzere yedi yıllık bekleyişin ardından 2020’de sorunlarla çıkış yapan Cyberpunk 2077 beraberinde birçok tartışmayı da getirmişti. Oyunun bilgisayar sürümü fena değildi ama konsollardaki performansı oynanabilirlikten uzaktı. Bu nedenle bir süre Playstation’ın mağazasından bile kaldırılmıştı. Aradan geçen zamanla CD Projekt Red yamalarla oyunu oynanabilir hale getirmiş, geliştirmeler yapmış ve oyunun peşini bırakmadığı için yeniden oyuncuların gözünde saygın bir yer edinmeyi başarmıştı.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty genişleme paketinin tanıtım görsellerinden biri.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty genişleme paketinin tanıtım görsellerinden biri.

Ben ilk çıktığı günlerde hatalarla dolu haliyle bile oyunu beğenmiştim. Belki vadedilen çok fazlasıydı ama ben hayli memnundum yani ortaya çıkan işten. CD Projekt Red’in o ana görev bağımlısı beni bile yan görevlerini oynamaya motive eden inanılmaz zengin yan görev içerikleri, deneyimlettiği muhteşem öyküler, Cyberpunk 2077’den büyük keyif almamı ve saatlerce oyunun başında zaman geçirmemi sağlamıştı.

Aradan geçen üç yılın ardından Cyberpunk 2077, 2.0 adıyla büyük bir güncelleme aldı ve hemen ardından da Phantom Liberty adındaki genişleme paketi çıktı.

Cyberpuk 2077 Phantom Liberty City’nin Öyküsü

Phantom Liberty, Cyberpunk 2077’nin ana öyküsünün kaldığı yerden başlıyor. Biliyorsunuz ilk oyunda ana karakterimiz V, hazine adı verilen bir çipi çalmaya çalışırken üst düzey bir cinayete tanık oluyor ve çalmaya çalıştığı çipi kafasına yerleştirmek zorunda kalıyordu. Hazine adındaki bu çip nedeniyle V, bedenini devralmak üzere kafasının içinde yaşayan Johnny Silverhand karakteriyle temposu yüksek bir maceraya başlıyordu. Bu maceranın sonunda ise kontrolü ya tamamen Johhny Silverhand’e veriyor ya da mücadeleye devam etmeye karar verdiğimiz belirsiz bir yola giriyorduk.

Phantom Liberty ise tam da bu noktadan sonra başlıyor. Songbird adındaki bir devlet ajanı, hazine adlı çipin içine sızmayı başararak V’yi tedavi edebileceğini ancak öncesinde uçağı düşürülen Amerikan Başkanı’na yardım etmek zorunda olduğunu söylüyor. Songbird’ün aynı zamanda Johhny Silverhand’i de duyabilmesi bizi de bir anlığına afallatıyor ve ciddi bir kurtuluş olasılığıyla yolculuğumuza başlıyoruz.

Bir görev çıkışı oturup Ithaka'nın arka sokaklarını izleyebileceğimiz güzel bir yer.

Bir görev çıkışı oturup Ithaka’nın arka sokaklarını izleyebileceğimiz güzel bir yer.

Devamında yaşananlar ise belki Cyberpunk 2077’nin ana öyküsünden bile daha güzel kurgulanmış bir genişleme öyküsüyle devam ediyor.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty Genel Değerlendirme

CD Projekt Red’in tüm genişleme paketleri gibi Phantom Liberty de çok özenli ve hem öykü hem de yan görevler açısından gerçekten çok zengin. Oyun, yıllar içinde aldığı güncellemelerle sonunda kusursuza yakın bir deneyime de ulaşmış. Hal böyle olunca bu genişleme paketini oynamak da keyife dönüşüyor.

Bir kere oyun atmosfer olarak inanılmaz yol kat etmiş. İlk oyunun ruhu da çok katlı binalar ve mahallelerle, moda anlayışıyla, bizim dışımızda gerçekleşen olaylarla Cyberpunk temasına uygundu ama burada gerek genişleme paketinin çoğunun geçtiği Ithaka bölgesiyle gerek öykünün ilerleyişi gerek yan görevlerin niteliğiyle daha koyu bir atmosfer kurulmuş.

Karakterimizin gelişim ağacına yeni güncellemeler gelmiş, gelişim çok daha ayrıntılı bir hal almış. Seçimlerimiz karakterimizin özelliklerini de değiştiriyor ve gerekli gelişimi sağlayınca oyunun sonuna doğru görevler basit kalmıyor. Çok hoşuma gitti bu yeni hali. Oyun oynama alışkanlıklarınıza göre kendinizi birçok yönde geliştirebiliyorsunuz.

Burada mor saçlarına vurulduğumuz Songbird ile saklanıyoruz.

Burada mor saçlarına vurulduğumuz Songbird ile saklanıyoruz.

Yan görevlere ayrı olarak değinmek lazım. Yan görevler ana öyküyü de besleyecek bir kurguyla yapılandırılmış. Örneğin yan görevler aracılığıyla tanıdığımız bir karakter bize ana öyküde gökdelene sızmada yardımcı olabiliyor. Genişleme paketinin öyküsü, yan görevlerle inanılmaz tutarlı ilerliyor. Söz gelimi genişleme paketinin öyküsünde Hansen adındaki önemli bir karakterin ölümü yan görevlere de etki ediyor ve görevler ona göre biçimleniyor. Yani yan görevler oyuncuyu oyalamak için zaten orada duran görevler değil. Eğer Hansen öldüyse diyaloglar bir biçimde, ölmediyse farklı bir biçimde şekilleniyor. Genişleme paketinin öyküsündeki her kırılma anından sonra yan görevlerin içeriğindeki bu değişiklik de farklı farklı dallanıp budaklanıyor.

Bu tarz oyunlarda etraftan topladığımız ıvır zıvırlar ve sağda solda karşılaştığımız, mektuplar haberler oyuncuyu öyküye dahil etmede çok önemli bir görev üstlenirler. Deus Ex’in ilk oyununda bu inanılmaz iyiydi örneğin. Ya da Last of Us’ı düşünün. Etrafta gördüğünüz mektuplar, eskimiş teknolojik ürünler içinde bulunduğunuz dünyanın sürekli nasıl bir dünya olduğuna ilişkin anlamı ve atmosferi genişleten ayrıntılar sunar. Cyberpunk 2077 Phantom Liberty’de de etrafta karşılaşabileceğimiz içerikler inanılmaz varsıl ama insanı atmosfere sokmada Deus Ex ya da Last of Us kadar başarılı mı emin değilim.

Futbolcu keşfeden bir şirkete yaptığımız baskın sonucu ele geçirdiğimiz Türkiye Ligi'nden Trabzonspor'un adının geçtiği bir içerik.

Futbolcu keşfeden bir şirkete yaptığımız baskın sonucu ele geçirdiğimiz Türkiye Ligi’nden Trabzonspor’un adının geçtiği bir içerik.

Bir de ilginç bir biçimde ben Cyberpunk 2077’de genel olarak çatışma hissini pek iyi bulmuyorum. Bu genişleme paketinde geliştirmeler olsa da Cyberpunk 2077’nin çatışma dinamikleri hala keyif aldığım bir noktaya gelememiş ancak gene de hızlı silah değiştirmek, yakın çatışmada pompalı kullanıp uzaklaştığımızda tüfeklere ya da akıllı silahlara geçmek eğlenceli.

Bunun dışında Phantom Liberty genişleme paketi, Cyberpunk 2077’nin ana öyküsündeki gibi romantik bir deneyim sunmuyor. Ben ilk oyunda ana görevleri bırakıp Panam ile Judy ile uğraşıyordum. Bu oyunda yalnızca birkaç telefon görüşmesi var. Bunlar dışında romantik bir deneyim yok. Yarım kalmış romantik ilişkilerin devamını görmek bir oyuncu olarak beni mutlu ederdi.  Burası beni üzdü.

Ayrıca telefon demişken Phantom Liberty’de akıllı telefonumuzu kullanma sıklığımız da gerçek yaşamdakine çok benzer kurgulanmış. Ana öyküde bir ilerleme için arama beklerken telefonumuz bizi rahatsız da etmiyor canımızı da sıkmıyor tam gerçek yaşamdaki sıklığıyla arada çalıyor arada mesajlar geliyor. Bu öyküye ve yan görevlere de etki ediyor. Buna bayıldım.

Özetle, Cyberpunk 2077’nin Phantom Liberty genişleme paketi benim ana oyundan bile daha çok beğendiğim bir öyküye ve Cyberpunk temasına uygun daha koyu bir atmosfere sahip. Güncellemelerle oyun teknik anlamda da kusursuza yakın hale gelmiş. Oynamak büyük keyifti. Keşke biraz daha uzasa ve öykü Ithaka dışına da taşsaydı.

Video oyunları iyi ki varlar. Gerçek dünyadan biraz da olsa uzaklaşabilmemizi sağladıkları için minnettarım.

Bir sonraki incelemede görüşene dek kendinize iyi bakın.

Kaynaklar

https://oyunyorumlar.com/

https://maiotik.com/

https://oyunyorumlar.com/

 

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Atmosfer
  • Sürükleyicilik
  • Oynanış
4.9

Kısaca Görüşüm

Cyberpunk 2077’nin Phantom Liberty genişleme paketi benim ana oyundan bile daha çok beğendiğim bir öyküye ve Cyberpunk temasına uygun daha koyu bir atmosfere sahip. Güncellemelerle oyun teknik anlamda da kusursuza yakın hale gelmiş. Oynamak büyük keyifti. Keşke biraz daha uzasa ve öykü Ithaka dışına da taşsaydı.

Yorum Bırak!