Cyberpunk 2077’nin incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.
İÇERİK ÖZETİ
Cyberpunk 2077, yedi yıl beklenen sansasyonel, açık dünya bir RPG oyunu. Yazımızda genel olarak beğendiğimiz bu tasarım harikası oyunu detaylarıyla inceleyeceğiz.
Oyun Hakkında Bilgiler
Geliştirici: CD Projekt Red
Yayımcı: CD Projekt
Yapımcı: Richard Borzymowski
Motor: REDengine 4
Platformlar: Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Stadia, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
Çıkış: 10 Aralık 2020
Tür: Aksiyon rol yapma
Mod: Tek oyunculu
Sitemizin sloganından da anlaşılacağı üzere ben iyi kurguya sahip nitelikli video oyunlarını bir sanat eseri olarak değerlendiriyor, video oyunlarının 21. yüzyılın yeni öykü anlatma biçimi olduğunu düşünüyorum. Kişisel olarak da daha önce özellikle maiotik.com adresinde yazdığım incelemelerde defalarca yazdığım gibi açık dünya oyunlarına hayranlık duyuyorum. Bu nedenle Total Overdose‘dan Scarface‘e, FarCry serisinden, Sleeping Dogs‘a 2000 sonrasında çıkan açık dünya oyunlarının da neredeyse tamamını oynadım.
Yıllar önce işsiz güçsüz zamanımda GTA V‘i ilk çıktığında oynayabilmek için haftalarca sokakta gitar çalıp, biriktirdiğim paralarla ikinci el bir Xbox 360 aldığımı, GTA V’i oynayıp sonra da geri sattığımı bilirim. Kimileri aptalca bulsa da benim tutkum da bu işte sevgili okur.
Cyberpunk 2077 ise ilk duyurulduğu günden bugüne ilgimi çeken yapımlardan biriydi. Daha önce Deus Ex serisini oynamış ve beğenmiş biri olarak bunun büyük ölçekli versiyonunun inanılmaz keyifli olacağını düşünüyordum. Yıllarca süren bekleyiş ve oyun içinden yayımlanan videolar da heyecanımı katlayarak artırıyordu. Onca ertelemelerden sonra -kimi oyuncular oyunu oynayamadan rahmetli olsa da- 7 yıllık bekleyiş nihayete erdi ve Cyberpunk 2077 karşımıza çıktı.
CYBERPUNK 2077’NİN ÖYKÜSÜ
Oyunda V adında bir karakterin yaşam yolculuğunu deneyimliyoruz. Sıfırdan başladığımız bu yolculukta Night City şehrinin en büyüğü olmayı planlarken istemeden dahil olduğumuz büyük bir kırılma anıyla dostlarımızı kaybediyor, yeni arkadaşlıklar kuruyor ve belleğimizde yaşamak zorunda kalan Johnny Silverhand karakteriyle birlikte unutulmaz bir yaşantı ediniyoruz. Oyunun başlangıcında üç farklı öykünün anlatıldığı üç farklı seçenek var. – Hoş bu öykülerin ilk 20 dakikası dışında farklı bir yanları yok ama bunu yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağız. – Ben göçebe seçeneğiyle oyuna başladım.
Cyberpunk 2077 bir RPG oyunu. Bu nedenle uzun diyologlar ve seçimlik konuşmalar var ancak bu seçimlerin öykünün gidişatını değiştirdiğine nadiren tanık oluyoruz. Bir RPG oyunu olsa da aksiyon anlamında hızlı başlayan Cyberpunk 2077 senaryo gereği kurulan ilk arkadaşlığın yapaylığıyla da ilgili olsa gerek başlangıçta oyuncuyu içine almakta sorunlar yaşıyor (arkadaşlık güzel ve derinlikli ancak arkadaşlığın kurulma biçimi senaristler tarafından aceleye getirilmiş).
Lakin bir saatlik oyun süresiyle oyun evrenine ve kontrollerine tamamen alışıldığını söylemek de olanaklı. Birkaç saat sonraysa tüm öykü insanı sarıp sarmalıyor ve uzun soluklu bir maceraya başladığınızı hissediyorsunuz. Hatta öykü oyuncuyu öyle iyi kucaklıyor ki ana görevleri yaparken karşılaştığımız karakterlerin bile yan görevlerini yapmak istiyorsunuz. Benim gibi dünyanın en iyi oyunu bile olsa yan görevle uğraşmayan ana hikaye bağımlısı tipleri bile kendine çeken ana öyküyü derinleştiren, ana öyküye koşut ilerleyen muazzam bir yan görev yelpazesi var. Panam ile olan romantik ilişkimiz kimi zaman ana öyküden bile sürükleyici. Hatta bunun için internette aşağıdaki gibi eğlenceli görseller bile üretildi.
PEKİ BU KADAR ELEŞTİRİ NİYE?
Cyberpunk 2077, çıkar çıkmaz birçok kişi tarafından yerden yere vuruldu. Sony, oyunu düzelene kadar playstation mağazasından çıkardığını açıkladı ama baştan belirteyim ben oyunu bilgisayarda oynamış bir insan olarak oyunu beğendiğim.
Evet ciddi sorunlar vardı. Son saniyede renderlanan kutu gibi arabalar, animasyon hataları, haritada yol olarak görünen ama gerçekte dümdüz alan olan alanlar, yanlış GPS yönlendirmeleri, dil ayarı gibi kimi ayarların kalıcı olarak değişmemesi her açtığınızda baştan yapılandırmak zorunda kalmanız vb. hatalar vardı. Ancak ben bölümleri oynamayı engelleyecek bir sorunla karşılaşmadım. İlk çıktığında sistemi hayli yorduğu da bir gerçekti ama ilk güncellemeyle bitlikte genel anlamda keyifle oynadığım bir oyun oldu ve oynadığım en iyi oyunlar kategorisine de rahatlıkla alırım.
7 yıldır geliştirildiği söylenen bir oyunun hem de geliştirici firma tarafından böylesine reklamı yapıldıktan sonra birçok hatayla ve aceleye gelmiş bölümle çıkmasının açıklaması nedir? Sanıldığı gibi 7 yıldır geliştirilmiyordu da son saniyede mi kotarıldı bazı işler?
yanıtlayalım.
Öncelikle oyun aslında buna yakın olmakla birlikte bambaşka bir senaryoya sahipti ve bu senaryoda ön planda olan karakter V, hem öyküsel anlamda daha derinliki yapılandırılmış hem de üç ayrı öykü varyasyonu gerçekten de üç farklı deneyim sunar nitelikteydi. Ancak ne olduysa oldu ve şurada da anlatıldığı üzere Keunu Reeves abimizin işe dahil olması bütün olayı değiştirdi.
Başlangıçta Cyberpunk 2077’de Jhonny Silverhand karakterini canlandıran Keunu Reeves’in oyundaki rolü çok büyük değildi. Ancak Keunu Reeves projeyi çok beğenince daha fazla dahil olmak istediğini ve rolünün artırılmasının olanaklı olup olmadığını sordu. Bu, oyunun yapımcısı CD Projekt için inanılmaz bir haberdi. Keunu Reeves projeyi beğenmiş ve daha fazla dahil olmak istediğini söylemişti. Böylelikle CD Projekt böyle bir şansı ve pazarlama olanağını kaybetmek istemediği için bütün öyküyü Keunu Reeves’in canlandırdığı Jhonny Silverhand’i daha fazla dahil edecek biçimde baştan ele aldı. Son haliyle bile takvime zar zor yetişen CD Projekt salgının da araya girmesiyle takvimde hayli gecikti ve kamuoyu baskısı yüzünden oyunu daha fazla ertelemeyince ortaya böyle bir iş çıktı.
Son yılların popüler korsan koruma sistemi DRM gibi hiçbir korsan koruma yazılımı kullanmayan CD Projekt oyun iyiyse insanlar para verir düşüncesiyle oyunseverlere değer veren bir görünüm sergiledi. Hiçbir platformdaki pastayı kaybetmek istemediği için de Cyberpunk 2077’yi bütün konsollara ve bilgisayara gelecek biçimde tasarladı ancak yalnızca bilgisayar sürümü görece iyi durumdaydı -ki onda da küçük sorunlar varlığını sürdürüyordu- böylece oyun çıkışından sonra aldığı yamalarla birkaç ay içinde ancak akıcı bir oyun deneyimi sunar hale geldi.
Peki alalım mı?
GENEL DEĞERLENDİRME
Cyberpunk 2077 bir açık dünya oyunu olmasına rağmen tasarım olarak cyberpunk ögelerini nitelikli bir biçimde taşıyan, çok katlı binaların olduğu, refah dolu semtleriyle her türlü yasadışı etkinliğin yapıldığı karmaşık mahallelerden, çete kontrolündeki alanlardan, şirket kontrolündeki alanlara kadar detaylıca tasarlanmış bir yapıya sahip.
Oyunun öyküsü ise başlangıçta içine almakta zorlansa da ağır ağır sizi kucaklayan yan görevleriyle birlikte hacimli ve oynaması keyifli bir senaryo ancak felsefi olarak bir RPG oyunu için daha derinliki olabilirdi düşüncesindeyim. Özellikle bir zihnin yaşayan başka bir bedene aktarılmasını işlerken ciddi felsefi tartışmalar ortaya konabilirdi. Thesus’un Gemisi paradoksunda olduğu gibi bütün parçaları aynılarıyla değiştirilse bile gemi hala aynı gemi midir? Sorusu üzerine insan bedeni ve zihninden yanıtlar üretilebilirdi.
Hatalar konusunda ise ben abartıldığı kadar kızgın değilim. Evet reklamlar ve oyun içi videolar beklentiyi artırmış olabilir ama ben 99’dan beri oyun oynuyorum. 360p çözünürlükte oyunlar bitirdim. Bugların etrafından dolandım yıllarca. En fazla birkaç güncellemeyle daha toparlanır bu sorunlar. Son yıllarda oyuncular özellikle Twitter’ın getirdiği jargonla eskisine nazaran daha sabırsız ve teşbihte hata olmaz belki daha şimarık. Dolayısıyla çözümlerin hızlı gelmesi lazım elbette ama belirteyim ilk çıktığı haliyle bile oyun gayet iyi bence.
Bunun yanında Türkçe altyazı desteğiyle gelmesi de gerçekten önemli. İngilizce bilseniz bile bir oyunu anadilinizde oynamanın keyfi inanılmaz. Yıllar önce Crysis’i profesyonel Türkçe seslendirme ile oynayınca aklımı yitirmiştim. Bu haliyle oyunları bu kadar seviyoruz anadilimizde çıksa kafayı yeriz ülkece diye düşünmüştüm ama geçtim seslendirmeyi Koca Rockstar dahi Türkçe altyazı seçeneği eklemekten bile aciz. Türkiye artık oyun sektöründe küçük bir pazar değil. Sırf Türkçe altyazı seçeneğine destek olmak için bile korsan koruması dagi olmayan bu oyunu satın alarak diğer firmalara istatistiksel olarak yanıt vermek gerek diye düşünüyorum.
ŞİRKETE GERİBİLDİRİM
Şu navigasyon ekranına büyütme seçeneği koysaydınız on numara olurdu. Hızlı giderken yolu takip etmek zor oluyor. Dönüşleri son anda görüyoruz. Bir de Watcg Dogs Legion’daki gibi otomatik sürüş modu da Cyberpunk evreniyle çelişmez bir kullanım olurdu bence. Eyyorlamam bu kadar.
Kendine iyi bak sevgili oyuncu.
SON NOT
Sanıyorum sinema sektörüyle oyun sektörü birbirinden beslene beslene ufaktan birleşiyor. Şu an nitelikli bir oyun ortaya koymak aynı sinemanın ilk çıktığı zamanlardaki gibi hem zaman hem para hem ekip kurmak açısından hayli zor bir iş. Umarım gelecekte bu teknolojiler ucuzlar ve kolaylaşır da filmler gibi arka arkaya güzel oyunlar çıkar.
Bulut oyunculuk da Stadia, Geforce Now derken umarım ülkemizin internet altyapısıyla birlikte gelişir de Netflix’ten film izler gibi takılırız gelecekte.
KAYNAKLAR
https://maiotik.com/deus-ex-human-revolution/
https://www.bloomberght.com/cyberpunk-2077-playstation-store-dan-kaldirildi-2271014
https://tr.wikipedia.org/wiki/Theseus%27un_gemisi
Cyberpunk 2077 İncelemesi
Kısaca Görüşüm
Elbette bir Playstation kullanıcısı değilim oradaki durumu bilmiyorum ancak Cyberpunk 2077’nin bilgisayar versiyonu gerçekten güzel bence sevgili okur. Yerden yere vurmaya gerek yok.