Call of Duty Vagnuard incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.
İçerik Özeti
İçerikte neredeyse 20 yıllık seri Call of Duty’nin son oyunu Call of Duty Vanguard’ı inceleyecek ve öyküsünü sunacağız.
Oyun Hakkında Bilgiler
Geliştirici: Sledgehammer Games
Yayıncı: Activision
Motor: IW 8.0
Platform: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S
Çıkış: 5 Kasım 2021
Tür: Birinci şahıs nişancı
Mod: Tek oyunculu ve çok oyunculu
Devasa oyun firmaları eskiden oyunları bir para sağma aracı olarak görmezken her sene muhteşem hikayelere sahip birçok oyun çıkardı. Ancak şimdi çevrimiçi oyunculuğun artmasıyla maalesef bu rakam bir elin parmaklarını geçmiyor ya da Playstation gibi firmaların fonlamasıyla platforma özgü olarak çıkıyorlar.
Ben özellikle tek başıma oynadığım oyunlarda nitelikli bir öykü deneyimlemek isterim. Call of Duty de seneler önce çevrimiçi oyunculuk bu kadar yaygın değilken buna benzer öyküleri başarıyla anlatırdı. Çarpıcı başlangıçları ve İkinci dünya savaşına ilişkin sunduğu muazzam atmosfer, simülasyon olmak için kaçırmadığı oyun keyfiyle muazzam bir birleşim sunuyordu.
2007, 2009 ve 2011 senesinde çıkan Modern Warfare 1, 2 ve 3 ile bunu zirveye taşıyan seri, uzun süredir o tatta öyküler anlatmıyor, hatta öykü modu olmayan bir oyun bile çıkarıyordu. Gelen tepkiler üzerine 2019 yılında yeni bir Modern Warfare gelmiş. Sonunda seri özüne dönüyor diye düşünmemizi sağlamıştı.
Oyunun yapımcısı ve dağıtımcısı Activision, evet belki tepkilerden kaçındığı için belki çok yüksek fiyatlara satıyoruz en azından bir öykü modu ekleyelim diye düşündükleri için ardından gelen tüm oyunlarına bir öykü modu koymayı ihmal etmedi. Ancak bu öykü modları eskisi kadar özenli değildi ve hayli kısa sürüyordu.
Bakalım Call of Duty Vanguard bu konuda nasıl bir başarım gösteriyor?
Call of Duty Vanguard Öyküsü
Call of Duty bizi gene ikinci dünya savaşına götürüyor sevgili okur. Ancak bu sefer tek bir karakterle kronolojik olarak sıralanmış bir öyküde ilerlemiyoruz. Müttfefik devletlerin kurduğu farklı milletlere ait altı özel askerden oluşan bir takımın öyküsü bu.
Arthur Kingsley’in özel olarak seçip bir araya getirdiği bu askerlerin her birinin çarpıcı bir öyküsü ve takıma seçilme nedeni var. Takımımız Arthur Kingsley ile birlikte altı kişi. Bu altı kişi sırasıyla şunlar:
- Arthur Kingsley
- Richard Webb
- Polina Petrova
- Lucas Riggs
- Wade Jackson
- Novak
Call of Duty Vanguard, bu takımın Project Phoenix adındaki gizli bir Nazi projesini çalmak amacıyla bir karargaha sızma girişimiyle başlıyor. Zaten 5 – 6 saatlik bir öykü modu bulunan oyunun heyecanını kaçırmamak için çok detay vermek istemiyorum ama oyun boyunca takım üyelerimizin her birinin buraya kadar geliş öykülerini deneyimlediğimizi ve her bir takım üyesinin benzersiz yeteneklerle dolu olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yetenekler oynanış anlamında da farklı özellikleri deneyimlememize olanak veriyor.
Düşünce ve anlatış biçimini çok ama çok doğru bulmama rağmen maalesef kısa oyun süresi nedeniyle bu karakterlerle yeteri kadar özdeşim kuramıyoruz. Bu kadar çok karakterin öyküsünü anlatmak yerine bu süre zarfında yalnızca Rus keskin nişancı Polina Petrova’nın öyküsü üzerine yoğunlaşılsa seneler boyunca konuşulacak bir Call of Duty oyunu çıkabilirdi örneğin.
Öykü, sonuyla Call of Duty’nin Vanguard oyununu da bir seri biçimine getirmeyi planladığını gösteriyor. Yayıncılar genel olarak öyküyü beğenmese de ben potansiyeli olan ancak daha özenli işlenmesi ve daha uzun süren bir oyun süresi yakalaması gereken bir başlangıç olarak görüyorum.
Elbette oyun süresini uzatmak için sahneleri sündürmenin, oradan oraya uzun yürüyüşler yapmamızın da bir anlamı yok. Ancak Call of Duty’nin aksiyonlu akışında geçen bir 4 saat daha eklenmesi müthiş olur.
Tabi bu neredeyse her sene bir yenisi çıkan Call of Duty oyunlarında oyunu üretmek için konan süre sınırı nedeniyle ne kadar olanaklı bilemiyorum ama her sene bir Call of Duty çıkarmaktansa iki senede bir tertemiz bir oyun çıkarmalarının hem ekonomik hem de prestij açısından daha doğru olacağını düşünüyorum.
Call Of Duty Vanguard Genel Değerlendirme
Activision inanılmaz yüksek bir fiyatlama politikasına sahip sevgili okur. Her sene “Bu kadar para bu oyuna verilmez” diye düşünmemize rağmen oyun dünyası aynı zamanda bilgisayar teknolojisinin sınırlarını da yansıttığından ve koca dünyada her sene yalnızca bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda büyük bütçeli oyun üretilebildiğinden her seferinde alıp “Bu defa ne yapmışlar acaba?” diye bakıyoruz.
Call of Duty Vanguard oynanış açısında her Call of Duty gibi başarılı. Gerçi bu sefer tam olmayan bazı şeyler vardı ama dert değil. Vuruş hissi, çatışmalar her şey oldukça dengeli ve olması gerektiği gibi.
Öykü anlatımı, kullanılan yol olarak başarılı ancak kısa sürede bir çok şey anlatmak istediği için tam olarak öykünün içine girmemiz olanaksız oluyor. Başarılı bir öykü olabilecekken biraz özensiz davranılmış. Başlangıcı itibariyle de oynadığımız diğer Call of Duty oyunları kadar sarsıcı değil, normalde Call of Duty’lerin başlangıçları bizi bir sarsar, dağıtırdı. Ara sahneler ve sinematikler hayli başarılı ama.
Ben çıkış fiyatından en az %30 – %35 gibi bir oranla indirimdeyken alınıp oynanabilecek bir oyun olarak değerlendiriyorum.
Kaynaklar
https://oyunyorumlar.com/call-of-duty-modern-warfare-2019-incelemesi/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Call_of_Duty_(seri)
https://www.activision.com/games
Call of Duty Vanguard İncelemesi
Kısaca Görüşüm
O anımsadığımız öykülerden eser yok ama gene de özellikle Polina Petrova’nın hikayesiyle büyük bir potansiyel barındırıyor. Ciddi bir indirime girerse alınabilir.