Call Of Duty Modern Warfare 2019 İncelemesi

2019 yılında çıkan Call of Duty Modern Warfare oyununun incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

Bu içerikte 2019 yılında çıkan Call of Duty Modern Warfare oyununu inceleyecek, oyunun öyküsünün dayandığı politik duruşa gelen eleştirileri değerlendireceğiz.

Oyun Hakkında Bilgiler

Geliştirici: Infinity Ward
Yayımcı: Activision
Platformlar: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Tür: Birinci şahıs nişancı
Mod: Tek oyunculu oyun ve çok oyunculu oyun

Ben aslında açık dünya oyunu tutkunuyum. Ancak iyi deneyim sunan FPS’leri de (Birinci Şahıs Nişancı Oyunlarını) yıllardır takip eder ve oynarım. XIII’ten bu yana, Medal of Honor’un II. Dünya Savaşı’nın en önemli ve en çok can kaybının yaşandığı Normandiya Çıkarmasını deneyimleme olanağı sunduğu ve büyük sükse yaptığı yıllar da dahil olmak üzere bilimum Battlefield oyunlarını ve Wolfenstein oyunlarını bitirdim.

Ben bir FPS’te iyi oyun mekaniklerinin yanında sağlam bir öykü, güzel oyun içi animasyonları ve hepsinden önemlisi iyi bir öykü anlatımı ararım. Baştan söyleyeyim: Call of Duty’nin 2019 yılında çıkardığı Call of Duty Modern Warfare oyunu bağımsız bir değerlendirme ile politik konusuna rağmen bu ölçütleri iyi karşılıyor.

Oyuncular yıllardır Activision’ı eleştirir. Activision, milyar dolarlık bir şirket olması nedeniyle genelde büyük yenilikler üretmekten korkar, oyunları pahalıya satar ve arada Call Of Duty serisine ait bir oyunu içinde öykü barındırmayan çevrimiçi bir birbirini vurma tahtasında yani Battle Royal tarzında çıkarmak gibi hatalar yapar. Son yıllarda genel eleştiri Activision’un Call Of Duty serisini sağmal ineği olarak gördüğü yönündendir. Gerçekten de bu son birkaç yıl için haklı bir eleştiridir. Ancak belirtmek gerekir 2019 yılında çıkardıkları Call of Duty Modern Warfare 2019 bu çizginin dışına çıkmış bir görünüm sergilemektedir.

Call of Duty Modern Warfare 2019

Call of Duty Modern Warfare 2019

CALL OF DUTY MODERN WARFARE’İN ÖYKÜSÜ

Oyun Urzukistan adında kurgusal bir ülkede geçiyor. Amerika iç savaş sonunda paramparça olan Urzukistan’da bağımsızlıklarını kazanmak için çarpışan bir örgüte yardım ediyor. Karşımızda ise Rusya ve onun desteklediği Al-Qatala adında kurgusal bir terör örgütünü buluyoruz. Devamında Al-Qatala’nın düzenlediği terör eylemlerinin bağlantılarını ararken Urzukistan’da çarpışmaya başlıyoruz.

Tabi bu kurgusal isimler politik bir savaşı neredeyse ilk defa bir FPS’e taşıyan Activision’ın küresel tepkilerden kaçınmak istemesiyle ilgili. Asıl öyküyü anlatacak olursam durum şu. Oyun kurgusal ismi Urzukistan falan olsa da bildiğimiz Suriye’de geçmekte sevgili okur. Amerika da bizim terör örgütü dediğimiz YPG’yi özgürlük savaşçıları olarak görmekte ve Call of Duty Modern Warfare 2019, oyuncuyu bir YPG destekçisi olarak Ruslarla ve bilumum örgütle savaştırmakta. Oyunun vurguladığı şeyi tam olarak anlayabilmek için Suriye’deki durumu bilmek gerekiyor.

ŞU AN SURİYE’DE KİMLER VAR VE KİMİN TARAFINDALAR?

Çok kısa bir biçimde açıklayayım. Son 10 yılda 22 milyon nüfuslu Suriyelinin 11 milyonunun başka ülkelere göç ettiği, 2 milyon insanının öldürüldüğü, büyük bir bölümünün kayıp olduğu ve resmi olmayan rakamlara göre 22 milyon Suriyelinin 18 milyona yakınının yerinden yurdundan olduğu belirtiliyor. Hatta aşağıda yaşananların net, yorumsuz ve hızlı bir biçimde anlatan BBC’nin hazırladığı on bir dakikalık bir belgesel var. Onu da izleyip oyuna öyle başlayın.

Özetle şu an Suriye’de, Türkler, Ruslar, İranlılar, Amerikanlar, YPG, İŞİD, Özgür Suriye Ordusu, Rejim Güçleri ve Hizbullah var.

Rusya ve Rejim güçleri birlikte hareket ediyorlar.

Amerika ise YPG ile birlikte hareket ediyor.

İran Hizbullah’ın yanında yer alıyor.

Türkiye ise toprak bütünlüğünü korumak için kimi zaman Özgür Suriye Ordusuna da politik destek vererek PKK’nin ve PYD’nin uzantısı olarak görünen YPG’ye karşı mücadele ediyor.

Durum en azından şimdilik böyle. Politik duruşları ve kimi zaman çıkarları örtüştüğü için aynı birleşimin içinde yer alan, birbirlerine ödünler veren güçler olsa da kimse başka bir grubun çok ilerlemesini istemiyor. Normalde müttefik olan devletlerin ayrışan tavırları var… Suriye hayli karışık yani.

İşte böyle bir iklimde YPG’ye destek veren bir oyun çıkarmak çok doğru olmuyor. Özellikle dünyanın en çağdaş kesimini yansıtan gençlerin, internet ve bilgisayar meraklılarının sevdiği bilgisayar oyunlarını politize etmek hem Türkiye’de hem de reddit ve benzeri tüm uluslararası medyada eleştiriliyor.

Suriye'den Gerçek Bir Görüntü

Suriye’den Gerçek Bir Görüntü (kaynak)

Bu durumu dönem dizileriyle karıştırmamak, kurgusal bir öykü canım deyip geçmemek gerekiyor. Belirtmek gerekir ki bu ve buna benzer yapımların sayısı arttıkça birden YPG tüm dünya kamuoyunda özgürlük savaşçısı bir grup olarak anılmaya başlar.

Söz gelimi oyunlarda ve filmlerde II. Dünya Savaşı’nda hep Almanların yaptığı kötülükler anlatılıyor. Kimse diğer devletlerin işlediği savaş suçlarından söz eden yapımlar ortaya koymuyor. Evet Almanya suçlu ancak savaşta diğer devletlerin eli hiç mi kirlenmedi? Dolayısıyla Activision’un Call of Duty Modern Warfare 2019 ile sergilediği tavır kaygı verici. Benzer yapımların insanların bağımsız düşünme yetilerini ellerinden almaması için güncel politik konularda daha hassas davranılması, tarafların siyah ve beyaz olarak işaretlenmemesi gerektiğini düşünüyorum.

CALL OF DUTY MODERN WARFARE GENEL DEĞERLENDİRME

Bu politik ilkimde Call Of Duty Modern Warfare 2019’u yorumlamak zor olsa da genel değerlendirme yapacak olursak sunduğu deneyime bakınca temposunun hayli yüksek olduğunu, yeryüzünün belki de en iyi FPS mekaniklerine sahip Call Of Duty serisinin eğlenceli deneyimi bozmayarak, mekanikleri daha da gerçekçi hale getirdiğini, iyi bir ekran kartıyla oynuyorsanız çağın ötesinde grafikler sunduğunu belirtmek lazım.

Bir de bir filmde ya da oyunda hangi taraf anlatılırsa anlatılsın savaşın ne berbat bir şey olduğunu anlatan çarpıcı anlara yer verilmesi, sarin gazıyla öldürülen bir halkın anlatıldığı sahneler, çocukların gözü önünde öldürülen babaları görmek benzersiz bir eğitim olanağı. Hatta bana sorarsanız son bilimsel araştırmalarla da ortaya çıktığı üzere bu oyunlar bu nedenle insanları şiddete yönlendirmiyor. Şiddeti meşrulaştırdığı eleştirilerinin bir bölümü haklı olsa da sunduğu etkileşimli ve çarpıcı deneyim hiçbir insanın gerçekte bu durumu yaşamak istemeyeceğine ilişkin bir bilinç de yaratıyor.

Rusların sürekli karşı tarafta yer alması gibi klişelerin ve Amerikan konsolosluğuna inen helikopterlerin olduğu bölümleri her ne kadar klasik olsa da – Amazon Yapımı Tom Clancy’s Jack Rayn’da da benzer bir bölüm vardı – oyununun senaryosunun mantıksal tutarlığı açısından çok büyük bir sorun yaşamadığını, öykünün aksamadan anlatıldığını da belirtmek gerekir.

Demek ki bu teknolojiyle battle royal yerine güzel bir öyküye sahip FPS de yapılıyormuş. Yapılınca hiç fena da bir oyun deneyimi ortaya çıkmıyormuş. Sahip olduğu politik görüşe yaslanarak Amerikalıların dünyayı kurtardığı tezine çok sahip çıksa da Activision’un işlediği konuların mahiyetini değiştirerek ve hikâye modundaki oyun sürelerini biraz daha uzatarak gelecekte gelmiş geçmiş en iyi FPS oyunlarını yapmaya muktedir olduğunu düşünüyorum.

Onun dışında oyunun Türkiye’deki satış fiyatı çok ama çok pahalı. Öykü modu en az 20 saat sürecek ki ben bir oyuna 500 lira vereyim. İncelemek için satın aldım ama almak için indirime girmesini beklemek ya da yeni Call of Duty oyunları çıkınca pabucunun dama atıldığını görüp sepete eklemek daha mantıklı sanırım.

Bir sonraki oyun incelemesinde görüşene dek kendinize iyi bakın.

KAYNAKLAR

Oyunyorumlar

Dw.com

Imdb

Eu.shop.battle.net

Call Of Duty Modern Warfare 2019 İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Atmosfer
  • Sürükleyicilik
  • Oynanış
4.6

Kısaca Görüşüm

Sahip olduğu politik görüşe ve Amerikalıların her zaman dünyayı kurtardığına ilişkin teze çok yaslansa da sunduğu oyun deneyimiyle oynanması gereken oyunlar kategorisinde yer alan bir yapım. Ancak Türkiye’deki satış fiyatının hiç inmemesi indiğinde de doların yükselmesi gibi nedenlerle çok pahalı.

Yorum Bırak!