Stray oyunun incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.
İçerik Özeti
2022 yazının en çok beklenen ve çıktıktan sonra en çok konuşulan, ana kahramanın bir kedi olduğu oyun Stray‘i inceleyeceğiz.
Oyun Hakkında Bilgiler
Geliştirici: BlueTwelve Studio
Yayıncı: Annapurna Interactive
Engine Unreal Engine 4
Platform: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S, macOS
Çıkış: 19 Haziran 2022
Tür: Adventure
Mod: Tek oyuncu
Oyun sektöründe ortaya çıkan cesur ve yaratıcı işler genelde milyar dolarlık bir şirkette geliştirici olarak çalışan bir grubun ayrılıp kendi şirketlerini kurması ve düşlerindeki oyunu çıkarmak için kolları sıvamasıyla olur. Söz gelimi bugüne kadar oynadığım en eğlenceli çok oyunculu oyun Overcooked, Frontier Developments’ten ayrılan Phil Duncan ve Oli De-Vine’nin kendi firmasını kurmasıyla ortaya çıkmıştır. Buna başka birçok örnek vermek de olanaklıdır.
Bir kediyi yönettiğimiz oyun Stray’in ortaya çıkışı da böyle. Uzun yıllar Ubisoft’un Montpellier stüdyosunda çalıştıktan sonra Blue Twelve Studio ile hayallerindeki oyunu yapmaya karar veren Colas Koola ve Viven Mermet-Guyenet‘in meydan okuyuşu.
Oyunu geliştirmek için Annapurna Interactive ile ortaklık kuran kafadarlar, gerekli desteği de sağlayınca kolları sıvıyorlar ve fikir aşamasından uygulamaya aşağı yukarı 7 yıllık bir geliştirme sürecinden sonra Stray’i ortaya çıkarıyorlar.
Bu küçük ölçekli, bağımsız bir firma için hayli büyük bir iş. Ama neyse ki işler istendiği gibi gidiyor ve temelde bir kedi hikayesini temel alan Stray büyük bir ilgiyle karşılaşıyor.
Stray’in Öyküsü
Oyun, ailesinden ayrı kalan bir kedinin Kowloon Duvar Şehrin‘den ilham alınarak yapılandırılmış, Cyberpunk ögeleriyle dolu bir atmosfere düşmesiyle başlıyor.
Stray adlı kediyi yönettiğimiz oyun boyunca, bir drone ile arkadaşlık kuruyor, yer altındaki bu dünyadan yüzeye çıkmaya ve ailemize kavuşmaya çalışıyoruz.
Stray Genel Değerlendirme
Oyun, üçüncü şahıs kamera açısına sahip, platform ögeleriyle bezeli. Bir kediyi yönetmenin getirdiği muazzam tasarım olanaklarından yararlanılmış cyberpunk bir evrene sahip.
Kimi bulmacalar oyuncuları zorlamadığı için bir yürüyüş simülatörü olmakla eleştirilse de anlattığı öykünün gerçek anlamda katmanlı yapısıyla bu benim gözümde bir sorun değil.
Oyundaki kahramanımıza hayat veren kedi, geliştiricilerden birinin kedisi olan Murtaugh ismindeki bir kedi. Animasyonları modellerken de hep Murtaugh’un davranışlarından yararlanmışlar. Bu bize işini ve oyunun öyküsünü tutkuyla ele alan, anlattığı canlıyı bilen bir ekip olduğunu düşündürüyor.
Oyunda gerçekten de bir kedinin davranışlarına ilişkin her şeyi görebiliyoruz. Halıları, duvarları tırmalamak, bir kaptan su içmek, kafamızı yanlışlıkla kese kağıdına sokmak… Hatta halıları tırmalama becerimiz bazı alanlarda öykünün akışına bile hizmet ediyor ama oyuncuyu çok yormayacak biçimde kedimiz susuz kaldığında su içirmek zorunda olsak ya da daha yüksek yerlere sıçramak adına tırnaklarımızı sivriltmek için de sağı solu tırmalasak harika detaylarla dolu bir yapıt olabilirmiş.
Bağımsız geliştiricilerin elinden çıkan hayli özenli bir oyun Stray, çıktığı an itibariyle oyun akışını sekteye uğratmayacak bir iki küçük hata var ama bunlar sorun yaratmıyor.
Bir olumsuz durum: Kedimiz ögeleri alırken, söz gelimi kediler için tasarlanmış sırt çantasını sırtına geçirirken, bir animasyon yok. Sırt çantamız doğrudan sırtımızda beliriyor. Bu artık yeni nesil yapımlarda karşılaşmak istemediğimiz bir durum. O sırt çantasını küçücük bir hareketle, yerde yuvarlanmayla ya da droneun yardımıyla giysek animasyonlar daha tutarlı ve daha kusursuz bir oyun olurdu ama bu sanırım maliyetleri artıran ve bağımsız bir stüdyonun soyunduğu büyük projenin iş yükününü artıran bir boyut olduğu için yeterince üzerine eğilinmedi.
Özetle bir iki kusuruna rağmen Stray, reklamlarla artan beklentiye rağmen bu beklentiyi karşılayabilen, bağımsız bir oyun için üst seviye bir oyun deneyimi sunmayı başaran çizgi üstü bir iş. Oyun medyası her ne kadar “Yeteri kadar eğlenmedim, daha fazla eğlendirin daha fazla! ” nidalarıyla düşük puanlar verseler de Metacritic’teki oyuncu puanları, yeni bir karakter denemesi, bağımsız bir iş olması ve güzel bir hikaye anlatması gibi nedenlerle yüksek.
Şüphesiz ki burada büyük oyun firmalarına da bir takım dersler var. Biz oyuncular; iyi hikayeler anlatan, çalışan, karmaşık olmayan mekaniklerle dolu güzel deneyimler istiyoruz. 21. yüzyılın teknik olanaklarından yararlanarak çevrimiçi dünyada sürekli birbirimizi öldürüp öldürüp yeniden doğduğumuz oyunlar değil.
Bu arada oyun hem bilgisayara hem de Playstation’a çıktı. fiyatı uygun. Hatta Playstation Plus Extra abonelerine çıktığı gün itibariyle ücretsiz sunuldu. Türkçe anadilimizde oynama deneyimi de cabası.
Bir de ben senarist olsam, öykünün başında şu kritik tercihi yapardım. Stray’in kedi ailesinden değil de insan arkadaşından kopması ve ona geri dönmek için çabalaması daha sıra dışı olabilir, bu durum oyuncuların daha iyi özdeşim kurmasını sağlayabilirdi.
Kaynaklar
https://oyunyorumlar.com/overcooked
https://www.merlininkazani.com/stray
Stray İncelemesi
Kısaca Görüşüm
Stray, reklamlarla artan beklentiye rağmen bu beklentiyi karşılayabilen, bağımsız bir oyun için üst seviye bir oyun deneyimi sunmayı başaran çizgi üstü bir iş.