A Way Out İncelemesi

A Way Out oyunun incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

Tek başına oynanmayan yalnızca arkadaşınızla oynayabildiğiniz etkileşimli bir Amerikan filmine benzeyen Josef Fares yapımı A Way Out’u incelemeye çalışacağız.

A Way Out oyununun tanıtım görseli.

A Way Out oyununun tanıtım görseli.

 

Oyun Hakkında Bilgiler

Geliştirici: Hazelight Studios
Yayımcı: Electronic Arts
Yönetmen: Josef Fares
Motor: Unreal Engine 4
Platform: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox
Çıkış: 23 Mart 2018
Tür: Aksiyon-macera
Mod: Çok oyunculu

Bilgisayar oyunu oynamak sanırım bugün benim gibi otuzlu yaşlarına adım atmak üzere olanlar için yalnızlıkla ilgili bir deneyim. Bizim çocukluğumuzda internet her eve girmediği ve çevrimiçi oyunlar çok popüler olmadığı için eğer Knight Online tutkunu falan da değilsek bizim oyun deneyimimiz tek başına bir hikâye yaşamaktı.

Toplumdan kaçan yalnız insanlar olarak eve dönüp sığınağımız olan bilgisayarı açar single player oyunlar oynardık. Ancak bugünlerde değişen bir şey var. Biz toplumun zehirli rekabetinden, ego savaşlarından, yanlış anlaşılmalarından, azarlarından kaçarken bu nasıl olduysa oldu rekabetçi, derinliksiz, öyküsüz oyunlarla çevrimiçi ortamlara taşındı ve keyif almak için oynayanın aşağılandığı, acemilerin yeni bir oyuna girmekten yiyecekleri azarlar yüzünden kaçındığı bir şeye dönüştü.

Bu yüzden çevrimiçi oyunlara hep önyargıyla yaklaştık. Hala da popüler, öyküsüz oyunlara öyle yaklaşıyoruz ama bir şey oldu. Josef Fares adında bir adam çevrimiçi oyunların çehresine yeni bir boyut ekledi. Bizim gibi naif bir nesil için sevdiği arkadaşıyla ortaklaşa öykülü oyunlar oynayabilecekleri benzersiz bir çevrimiçi oyun tasarımı kurguladı. Arsız kâr tutkusuyla tanıdığımız Electronic Arts‘ı bile ikna etti ve oyunlarının çoğunu bir kişinin almasıyla arkadaşının da oynayabileceği Friend Pass dedikleri bir yöntemle sattı.

Aynı zamanda İsveçli bir yönetmen olan, Hazelight Stüdyo’sunun kurucusu Josef Fares önce Brothers: A Tale of Two Sons ardından A Way Out ve eleştirmenlerce çok beğenilen It Takes Two gibi oyunlar çıkardı. Son oyunu It Takes Two’yu daha önce burada incelenmiştik. İlişki danışmanı gibi oyundu. Eğlenceli ve tasarım harikası bölümler vardı. Bugünse Josef abimizin bundan önce çıkardığı oyunu A Way Out‘u inceleyeceğiz.

A Way Out’un Konusu

A Way Out aslında klasik bir Amerikan filmi senaryosuna sahip. Birbirinden habersiz iş tuttukları aynı insan yüzünden hapse düşen iki adamın hapisten kaçması ve öçlerini almak için beraber yola çıkışını anlatıyor. Öyküye girmekte ilk başta zorlanıyorsunuz. Karakterler derinliksiz geliyor ancak ilerledikçe ikisinin de geçmişine ilişkin yeni bilgiler ediniyoruz ve dostluğu derinleşen ikilinin birbirlerine güven duymaya başladıklarını hissediyoruz.

Poster gibi dursa da gerçekten A Way Out'un oyun içi sahnelerinden biri.

Poster gibi dursa da gerçekten A Way Out’un oyun içi sahnelerinden biri.

Belki de oyunun yapımcısı ve yönetmeni Josef Fares’in sinema geçmişinden kaynaklı olarak oyunda, şiddet sahneleriyle adından söz ettiren ve özellikle bir sahnesindeki kamera açısıyla efsaneleşen Old Boy filmine, Brian DePalma’nın yönettiği hatta sonradan açık dünya keyifli de bir oyunu çıkan Scarface’e ciddi anıştırmalar ve göndermeler var.

Genel Değerlendirme

Öykünün sonundaki twist oyuncuyu şaşırtmaya yetiyor. A Way Out sunduğu benzersiz oynanış ve görev yapısıyla özellikle kaçış sahnelerindeki temposuyla beş saatlik oynanış vadediyor. Bitirdiğinizde öykünün çok başarılı olmadığını düşünseniz de üzerinden zaman geçtikten sonra iz bırakan bir oyun olduğunu anlıyorsunuz. Ben de bu incelemeyi oyunu oynadıktan birkaç hafta sonra yazdığıma ve hala ara ara düşündüğüme göre demek ki durum bu.

It Takes Two'da olduğu gibi bu oyunda da çevrede arkadaşınızla oynayabileceğiniz küçük yan oyunlar var.

It Takes Two’da olduğu gibi bu oyunda da çevrede arkadaşınızla oynayabileceğiniz küçük yan oyunlar var.

Buradan otuzlu yaşlarıma az kala ilk defa gerilmeden, güvenli, zehirsiz bir rekabetle bu oyunları oynanama olanak tanıyan tek oyun arkadaşım Mustafa’ya da teşekkür etmem gerek.

NOT

Bu arada oyunu Gamepass üyeliğimle oynadım. Gamepass oyun dünyasında bugüne kadar eşi görülmemiş bir noktaya doğru gidiyor. Ea Games ile olan sözleşmesi ve bu fiyat politikasıyla özellikle Türkiye’de ve hatta genel olarak dünyada Playstation’ı tahtından edecek sanırım.

Playstation Türkiye de bölgesel fiyatlamaları hiçe sayarcasına zam üstüne zam yapsın bakalım nasıl olacak?

Geçen kuzenimle de konuştuk bana sorarsanız artık önümüzdeki yıllarda son bilgisayarlarımızı toplayacağız. Bundan sonra bulut oyunculuk yeteri kadar gelişecek ve incecik laptoplarımızla tatillere gidip oyunlar oynayacağız umarım. Erişilebilir video oyunları ve doların Türk lirası karşısında değer kazanmaya başladığı o günlerin umuduyla yeni bir oyun incelemesinde görüşene dek kendine iyi bak sevgili okur.

Kaynaklar

https://en.wikipedia.org/wiki/Josef_Fares

A Way Out İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Atmosfer
  • Sürükleyicilik
  • Oynanış
4.2

Kısaca Görüşüm

İçi boş çevrimiçi çarpışma oyunlarından sıkılanlara, arkadaşıyla yaşayacağı hoş bir macera deneyimi sunan benzersiz bir yapım. Öyküsü ortalamanın biraz üzerinde ancak oyun her şeye rağmen benzersiz ve parasını fazlasıyla hak ediyor.

Yorum Bırak!