American Arcadia İncelemesi

İçerik Özeti

Out of The Blue Games’in geliştirdiği muazzam oyun American Arcadia’yı inceleyeceğiz. Call of The Sea adlı bulmaca oyunuyla tanıdığımız Out of The Blue Games bu sefer karşımıza temposu yüksek iki buçuk boyutlu bir macerayla çıkıyor.

Oyun Hakkında Bilgiler

Geliştirici: Out of the Blue
Yayıncı: Raw Fury
Platform: Windows
Çıkış: 15 Kasım 2023
Tür: Platform-bulmaca
Mod: Tek oyunculu

American Arcadia'nın Tanıtım Görsellerinden Biri

American Arcadia’nın Tanıtım Görsellerinden Biri

Son on yıldır herkes her şeyi biliyor, her gelişme duyulup deneniyor. İnsan en berbat içeriği bile tüketen bir içerik bağımlısı haline geldiği için hiçbir iş genel beğeniden kaçamıyor. Bu nedenle son on yıldır “underrated” yani değeri anlaşılmamış sözcüğünü hiç kullanamıyoruz.

Bugün on yılın ardından bir ilk olacak. American Arcadia gerçekten “underrated” yani değeri anlaşılmamış bir oyun. Bizim kısır oyun medyamızda birkaç bağımsız Youtube kanalı dışında adı bile anılmayan muhteşem bir iş.

American Arcadia’nın Öyküsü

Ana karakterimiz, Trevor adında 28 yaşındaki bir adam. Trevor aslında 7/24 canlı yayımlanan “American Arcadia” adındaki bir televizyon programının içinde yaşıyor. Ancak bunun farkında değil. Truman Show’un oyun versiyonu gibi bir şeyle karşı karşıyayız sanırım diyorsunuz ki işler daha da katmanlı ve karmaşık bir hale geliyor. Bu çağa ilişkin sunduğu eleştiriler de artırınca Truman Show’dan ayrışıp, bağımsız yepyeni bir deneyimin içine giriyorsunuz.

American Arcadia’nın içinde yirmi bini aşkın insan yaşıyor. Bu insanlar American Arcadia’nın içinde doğmuşlar ve her ne kadar farkında olmasalar da her birinin onlarca, yüzlerce, kimisinin binlerce, milyonlarca seyircisi var. Bazıları hayli popüler. Bazıları ise yalnızca birkaç insan tarafından takip ediliyor.

Bizim Trevor’umuzun yaşamı ise öylesine sıkıcı ki bir süre sonra neredeyse hiç izleyicisi kalmadığı için American Arcadia’nın yapım firması onu öldürmek için harekete geçiyor.

Ancak American Arcadia’nın yapım firmasındaki bir çalışan buna razı değil. Trevor’u kurtarmayı ve American Arcadia’dan kaçırmayı kafasına koymuş.

American Arcadia’nın Oynanışı

Oyunda hem Trevor’u hem de bu çalışanı yönetiyoruz. Trevor’u yönettiğimiz yerler iki boyutluyken dışarıdaki bu yapım firmasındaki çalışanı yönettiğimiz yerler üç boyutlu bir oynanışa sahip. Bu, oyunun temposunu da destekleyecek bir biçimde oynanışın dinamik olmasını sağlamış. Küçük bulmacalar, stüdyonun önceki bulmaca oyunu deneyiminden de hareketle gerçekten başarılı, tempoyu hiç aksatmıyor ve öykünün akışını sekteye uğratmıyor.

American Arcadia’nın Genel Değerlendirmesi

Ben American Arcadia ile tam da acaba oyunlardan artık eskisi kadar tat almıyor muyum? diye düşündüğüm bir sırada karşılaştım. Bana çok ama çok iyi geldi. Önemli olanın büyük evrenler tasarlamak, daha iyi grafiklere erişmek ya da çevrimiçi oyun deneyimi sunmak olmadığını anımsadım. Kafa karıştırmayan basit bir karakter yönetim şeması, temposu hiç düşmeyen derinlikli, eğlenceli harika bir öykü ve teknik olarak hatayla karşılaşmadan geçen harika bir beş saat.

Tamam işte bu kadar.

Yeniden oyunları sevdiğimi, onlara tutkuyla bağlı olduğumu hatırlattı bana bu oyun. Diğer oyuncular da benimle aynı şeyi düşünmüş olacaklar ki Metacritic’te basın organlarının verdiği ortalama not 7,5 iken oyuncuların verdiği ortalama not 8.7.

American Arcadia'nın Oyun İçi Görüntülerinden Biri

American Arcadia’nın Oyun İçi Görüntülerinden Biri

American Arcadia’nın sanatsal tasarımını, kamera açılarını falan da beğendiğimi belirtmek isterim. Trevor ve yapım firmasındaki destekçimiz Angela arasındaki diyaloglar muhteşemdi. George Orwell’e, popüler filmlere, kitaplara yapılan göndermelerle karşılaşmak, oyunun evrenindeki nesnelerin çoğuyla etkileşime girebilmek ve bunların her birinin özenle tasarlanmış olması, öyküye eşlik etmesi de gerçekten takdire şayandı.

Bunun dışında oyun felsefi olarak da inanılmaz doğru sorgulamalar yapıyor. American Arcadia’da gerçek yaşamdaki popüler isimleri anıştıran isimlerin de kendilerine yer bulması bana hepimizin sosyal medya uygulamaları aracılığıyla bir çeşit American Arcadia’da yaşadığımızı düşündürdü.

Trevor’un yaşamı belki sosyal medya için uygun materyaller barındırmıyordu. Ama değerliydi. Paylaşılmayanın, takip edilmeyenin, genel beğeniye seslenmeyenlerin saygın olmadığı bu çağda hepimiz hala insanız ve aslında çok başka niteliklerimiz de var.

American Arcadia İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Atmosfer
  • Sürükleyicilik
  • Oynanış
5

Kısaca Görüşüm

American Arcadia gerçekten “underrated” yani değeri anlaşılmamış bir oyun. Bizim kısır oyun medyamızda birkaç bağımsız Youtube kanalı dışında adı bile anılmayan muhteşem bir iş.

Yorum Bırak!