Halo Reach İncelemesi

Halo Reach incelemesini buradan dinleyebilirsiniz.

İçerik Özeti

Bu yazıda oyun dünyasının en çok ses getiren serilerinden Halo’nun öyküsünü anlatacak ve hikayenin başlangıcı Halo Reach’i inceleyeceğiz.

Oyun Hakkında Bilgiler

Geliştirici: Bungie
Yayıncı: Microsoft Game Studios
Platform: Xbox 360, Windows
Çıkış: 2010
Tür: Birinci şahıs nişancı
Mod: Tek oyunculu ve çok oyunculu

Halo çıktığından beri oyun dünyasının en çok tartışılan yapımlarından biri. Serinin seveni kadar sevmeyeni de var. Kimi oyunu derinliksiz bir vur ilerle oyunu olarak değerlendirirken kimi de yarattığı evren ve arka planındaki öykü ile bir başyapıt olarak değerlendiriyor. Bence iki tarafın da haklılık payı var ama bunları genel değerlendirme bölümüne saklayalım. 

En başından söyleyelim çıkış tarihleri farklı ama eğer hikayeyi anlatılış sırasına göre en başından oynamak istiyorsanız Halo oynama sırası şöyle: 

Halo Oynama Sırası

  1. Halo Reach
  2. Halo: Combat Evolved
  3. Halo 2
  4. Halo 3
  5. Halo 4
  6. Halo 5

Elbette arada farklı türlerde çıkmış ve öyküye paralel ilerleyen irili ufaklı başka Halo oyunları da var. Ancak ana öykü yukarıdaki oyunlardan ibaret. Şimdi gelin internette adam akıllı bulunmayan ya da gereksiz detaylarla karmakarışık anlatılan Halo’nun hikayesine. Oyunu oynama motivasyonunuzu artırmak ve sürpriz bozmamak için öyküyü ana hatlarıyla aşağıdaki gibi anlatmak olanaklı.

Halo’nun Hikayesi

2500’li yıllarda insanlar ışık hızından da hızlı bir yolculuk yöntemi keşfetmiş ve gelişen teknolojiyle birlikte yeni gezegenleri kolonileştirmeye başlamıştır. Ancak insan gittiği her yeri kendine benzetiği için farklı gezegenlere ulaşılması, doğal kaynakların sayısının artması gibi nedenlerle düzen bozulmuş ve yer yer kuralsızlıkların hüküm sürdüğü, ayrılıkçı örgütlerin oluştuğu gevşek bir evren ortaya çıkmıştır. 

UNSC'nin Logosu

UNSC’nin Logosu

Bu evrenler arasındaki kontrolü ve denetimi sağlamak içinse bugünkü NATO ile Birleşmiş Milletler karışımı birçok yetkiyle donanmış UNSC Commonwealth (Birleşmiş Milletler Uzay Komutanlığı) adında uluslararası bir örgüt kurulmuştur. Örgüt evrendeki düzeni sağlamak amacıyla çok tartışmayla karşılansa da özel teknolojilerle donanmış gelişmiş bir askeri birlik olan Spartan’ı oluşturmuştur. 

Ancak o da ne!

The Covenant olarak adlandırılan yedi ayrı ırkın da bambaşka amaçları var

The Covenant olarak adlandırılan yedi ayrı ırkın da bambaşka amaçları var.

Distopik olmaya çok yakın bu politik düzen böyle sürüp giderken insanlık evrende yalnız olmadığını anlayacaktır. The Covenant adı verilen yedi ayrı ırk kutsal emanetleri yok ettiğimiz gerekçesiyle bize saldıracak ve evrendeki tüm insanlığı yok etmek için insanaların bulunduğu tüm gezegenlerde soykırıma girişecektir. İncelemenin konusu olan oyundaki Reach gezegeni de soykırımın yapıldığı gezegenlerden biridir ve UNSC’nin askeri merkezi yani insanlığın kalan son kalesidir. Spartanlar oyun boyunca düşmekte olan Reach gezegeninden kurtarabildiklerini kurtarıp insanları tahliye etmeye çalışmışlar ancak başarısız olmuşlardır. Yalnızca tek bir gemi (The Pillar of Autumn) insanlığın son umudu olduğu düşünülen Cortana adındaki yapay zekayla birlikte Reach gezegeninden kurtulmayı başarır. 

Spartan grubundan Noble 6 karakterine can verdiğimiz Halo Reach’in öyküsü buraya kadardır. Bundan sonra kaçan tek gemi The Pillar of Autumn’un kör sıçrama ile tesadüfen kendini bir gaz bulutunun yanında bulduğunu görürüz (Gerçekten tesadüen mi? Yapay zeka Cortana?). Yalnız bir tuhaflık vardır. Bu gaz bulutunun etrafında 16 bin kilometre çapında dev bir yüzük görülmektedir. İşte bu bizim Halo’yla ilk karşılaşmamız olur ancak olaylar Halo Combat Evolved’te anlatılmaktadır. 

Halo Reach Genel Değerlendirme

Öncelikle Halo evreninin atmosferi gerçekten inanılmaz başarılı, müziklerinden ara sahnelerine, ara sahnelerinden oyun içinde devasa gemilerin düşüşe geçtiği anlara kadar muazzam bir atmosfer var. 

Evet senaryo gerçekten derinlikli ve katman katman kurgulanmış uzun soluklu bir deneyim yaşatıyor. Ancak ilerle ve vur mantığı eğer arkadaşlarınızla ekip olarak değil de tek başınıza oynuyorsanız bazen sıkabiliyor. 

Halo Reach Kapak Görseli

Halo Reach Kapak Görseli

Battlestar Galactica’dan da ince ince esintiler sezdiğim bu öykü, gemisinden, helikoptere, ATV’sinden, Jeep’ine kadar her aracı deneyimlemeye olanak tanıyor. Duruma göre birinci şahıs ya da üçüncü şahıs olan kamera açıları da oyuna dinamizm katıyor ama söylemek gerekir bu dinamizm eğer oyunu tek başınıza oynuyorsanız bence kotarmaya yetmiyor. 

Dolayısıyla beraber oyun oynayabildiğiniz bir arkadaşınız varsa gerçekten çok keyif alacağınızı söylemem gerekir ancak eğer tek başınızaysanız oyunsuzluktan sıkıldığınız bir ara bakmanızı tavsiye ederim.  

NOT

Bu arada bir ekiple birlikte senaryolu bir oyun deneyimlemek isteyenler için bol bol taktiksel ilerleme de yapabileceğiniz Ubisoft’tan çıkma Tom Clancy’s Division serisini ya da Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands’ı şiddetle tavsiye ederim.  

Kaynaklar

Halopedia

Halo Fandom

Maiotik

Wikipedia

Halo Reach İncelemesi
  • Anlatı
  • Kurgu
  • Atmosfer
  • Sürükleyicilik
  • Oynanış
4.1

Kısaca Görüşüm

Eğer arkadaşlarınızla birlikte deneyimlerseniz bayılacağınız ancak tek başınıza oynarsanız muhteşem atmosferine ve öyküsüne rağmen çok sürükleyici bulamayacağınız bir oyun.

Yorum Bırak!